Největší srovnávač produktů v ČR

Jak ostříhat ostružiník tak, aby dobře plodil

Autor: Luboš Nehyba Publikováno: 30.11.2023
Jak ostříhat ostružiník tak, aby dobře plodil

Ostružiník (Rubus), příbuzný maliníku, patří do rodiny růžovitých a je součástí stejného rodu. Tato rostlina je předmětem speciálního botanického oboru zvaného batologie, což svědčí o její komplexnosti. Maliník a ostružiník jsou si velmi podobné, jak lze vidět z řezu maliníku, který je popsán v tomto článku. Ostružiník obvykle roste jako keř, v prvním roce vyvíjející několik výhonů, které ovšem ještě neplodí. Ve druhém roce pak z listových paždí vyrůstají kratší výhony, nesoucí květy a plody. Ostružiny, plody ostružiníku, jsou botanicky považovány za souplodí malých peckoviček.

V přírodě funguje ostružiník jako pionýrská rostlina, rozšiřující se na okrajích lesů, lesních cest, na pasekách po kácení stromů či požárech. Preferuje slunečné prostředí a může být tak bujný, že dusí i mladé stromky. V českých zahradách jsou pak oblíbené odrůdy jako Čačanská beztrná, Navaho, Helen, Thornfree nebo Wilsonův.

Pro dosažení nejlepší úrody je důležité správně stříhat ostružiník. Klíčem k úspěchu je dobré vědět, že ostružiník plodí nejvíce na dvouletém dřevě. Po sklizni přistupujeme k první fázi řezu - odstranění všech dvouletých, již odplodněných výhonů až u země. Tento krok je možné provést ihned po sklizni, ačkoli někteří pěstitelé nechávají staré výhony na rostlině jako ochranu proti mrazu, tento efekt je však zanedbatelný.

Pokud se rozhodnete počkat až do zimy nebo raného jara, celkový pohled na rostlinu a její okolí, kde listy opadávají, se stává přehlednějším. Tím pádem můžete lépe rozhodnout, kolik výhonů je potřeba odstranit.

Dalším důležitým krokem je zkrácení jednoletých výhonů. Ty mohou dorůstat až do délky 4-5 metrů, což sice vede k nasazení květů a plodů na celé délce, ale výsledná úroda bývá slabá a plody mohou být náchylné k plesnivění, zvláště v deštivém počasí. Zkrácením těchto výhonů na přibližně 2-3 metry se eliminuje přeplození a zajišťuje lepší kvalita plodů. Délku výhonů určujte podle toho, zda je chcete ponechat volné, nebo je přivázat k opěrné konstrukci.

Nakonec je třeba věnovat pozornost i bočním výhonům. Ty by měly být zkráceny tak, aby zůstalo 2-3 očka. Z nich vyraší několik květenství, která budou dobře oplozena a dostatečně osvětlena sluncem, což přispěje k vyšší kvalitě a množství úrody.

Plody ostružin je nejlepší konzumovat ihned po sklizni, jelikož představují zdravou lahůdku plnou bioflavonoidů. Tyto sloučeniny jsou významnými antioxidanty, které pozitivně ovlivňují naše cévy. Kromě toho obsahují ostružiny vitamín C, hořčík, železo, draslík a významné množství vlákniny. Dokonce se uvádí, že mohou zmírňovat vedlejší účinky ozařování během chemoterapie.

Pokud sklidíte ostružin více, než je možné okamžitě spotřebovat, lze je zpracovávat do různých pokrmů. Vhodné jsou pro výrobu zavařenin a kompotů, přičemž pro kompoty se doporučují větší a pevnější plody. Ostružiny skvěle obohatí koláče, bublaniny, a jsou ideální pro dekoraci cheesecaků nebo muffinů. Můžete z nich také připravit osvěžující ovocný sorbet, domácí limonádu a díky jejich ostřejší chuti jsou skvělým doplňkem sýrových prkének a salátů.


Přečtěte si i naše další články

Kategorie: Návody
Sdílet:

Doporučené kategorie

Doporučené obchody