Největší srovnávač produktů v ČR

Jak se vypořádat se sršním hnízdem?

Autor: Luboš Nehyba Publikováno: 06.01.2024
Jak se vypořádat se sršním hnízdem?

Odstraňte sršně z vašeho domova krok po kroku. Objevili se sršni ve vaší zahradě nebo možná na půdě pod vaší střechou? Pak můžete čelit potížím, i když jsou sršni obecně neškodní.

Sršni nejsou mezi obyvateli České republiky příliš oblíbeni. Možná to není překvapení - jejich hlasitý bzukot a velikost (dosahují až 3,5 centimetru) vzbuzují oprávněný respekt. Navíc je bodnutí sršně mnohem bolestivější než bodnutí včely.

Ve skutečnosti je sršeň poměrně neškodný. Jeho žihadlo obsahuje až 50krát méně jedu než žihadlo včely. Sršeň zaútočí pouze v případě, že mu k tomu poskytnete silný důvod. Proto experti radí, aby jste při setkání se sršněm zůstali klidní a vyvarovali se rychlých pohybů, které by mohly být vykládány sršněm jako agresivní chování.

Bohužel, sršni také nesnášejí, když se přibližujete k jejich hnízdu, což vnímají jako hrozbu. Pokud se tedy sršni usídlili na vašem pozemku, buďte opatrní a dodržujte následující rady:

1. Není nutné ihned odstraňovat sršní hnízdo
Máte-li trpělivost a sršni vás bezprostředně neohrožují, počkejte až do podzimu. S nástupem prvních mrazů hnízdo přirozeně zanikne, přežije jen královna, která na jaře založí nové. Proto je dobré hnízdo likvidovat až poté, co zjistíte, že je opuštěné.

Navíc, sršni jsou přínosní, neboť pomáhají hubit vosy, které mohou být pro člověka nebezpečnější než sršni. (Zajímavostí je, že v některých evropských zemích jsou sršni chráněni zákonem.)

2.Přivolání odborníků
Rozhodli jste se, že hnízdo musí pryč? Neberete sršně na lehkou váhu, zejména pokud je hnízdo velké nebo trpíte alergií. V takovém případě je nejlepší nechat likvidaci hnízda na profesionálech – kontaktujte deratizační službu nebo hasiče. Hasiči se postarají o odstranění sršního hnízda jen v případě, že představuje bezprostřední nebezpečí pro životy a nachází se na veřejném místě.

3. Důkladná příprava je klíčová
Samostatná likvidace hnízda není doporučena pro alergiky, a i zdraví lidé by měli tuto práci přenechat profesionálům s potřebným výcvikem a vybavením. Pokud se rozhodnete odstranit hnízdo sami, nezapomeňte na ochranný oděv - silná bunda, tlusté lyžařské kalhoty, robustní rukavice, kuklu a lyžařské brýle, aby nebyla žádná část těla odhalená. Mějte připravený i únikový plán pro případ, že se na vás vrhne rozzlobený roj.

4. Použití efektivních prostředků
Ideální doba pro zásah proti sršnímu hnízdu je brzy ráno, kdy jsou všechny sršni ještě uvnitř. Použijte sprej Duracid Vespe z bezpečné vzdálenosti. Nejprve nastříkejte vchod a poté celé hnízdo, aby bylo obaleno pěnou. Sprej má dosah až pět metrů, takže se nemusíte příliš přibližovat. Pěna je toxická pro sršně a vosy a zároveň má odpuzující účinek, což zabraňuje zřizování nových hnízd na ošetřeném místě.


Přečtěte si i naše další články

Kategorie: Jak na škůdce
Sdílet:

Doporučené kategorie

Doporučené obchody